מה התרחש לאחרונה? מרץ 2019
מה התרחש לאחרונה ?
חודש מרץ עבר במעון במשחקים, שירים וריקודים. בתחילת החודש חגגנו את יום המשפחה ומיד אחריו את חג פורים. מזג האוויר מתחלף, לימי אביב פורחים ומלבלבים. נפתח את המדריך הקטן "בשיר אביב", מרחיב לב ומרגש של לאה גולדברג.
אַט זוֹרֶמֶת בְּנַפְשִׁי
מַנְגִּינַת הַטֹּהַר,
עוּפָה, שִׁיר אָבִיב חָפְשִׁי,
אֶל מֶרְחָב שְׁטוּף זֹהַר.
עוּפָה נָא אֶל הַגִּנָּה
בָּהּ פְּרִיחָה הִתְחִילָה,
אִם תִּפְגֹּשׁ בְּשׁוֹשַׁנָּה
תֵּן אֶת בִּרְכָתִי לָהּ.
אתם מוזמנים להאזין לשיר עם הילדים, בביצוע מקסים של אסתר עופרים.
למידה והפעלות
במהלך החודש עסקו הילדים במעון במגוון פעילויות מעשירות וחווייתיות. החודש ניצלו הילדים את מזג האוויר הנפלא ויצאו להתבונן בטבע מקרוב, בהתלהבות וסקרנות רבה. הם מצאו נמלים, חלזונות, ניצני פרחים ותולעים. הפעילות הסבה לילדים הנאה רבה.
שישי בא לגן
הרצאתו של ד"ר אסף צורף בנושא: התפתחותה של שליטה עצמית לאורך שנות הילדות המוקדמת
ברוח מסורת שישי בא לגן, גם החודש התקיימה במעון הרצאה ומפגש מרתק עם ד"ר אסף צורף – בנושא התפתחותה של שליטה עצמית לאורך שנות הילדות המוקדמת. בהרצאה דובר על גורמים מולדים וסביבתיים המשפיעים על התפתחות היכולת לשליטה, ועל אסטרטגיות להקניה ולהגברה של שליטה עצמית בגיל הרך.
אסף, מרצה בביה"ס לחינוך וחוקר את ההפרעה האובססיבית-קומפולסיבית (OCD).
מצגת מהרצאה, הועלתה לאתר המעון.
פעילות עם צוות המעון
מיינפולנס עם ד"ר ריקרדו טרש
החודש, התקיימה סדנה ייחודית לטובת צוות המעון.
ד"ר ריקרדו טרש הגיע למעון ושוחח על מודעות קשובה והפנייה של תשומת הלב למה שקורה עכשיו, מתוך כוונה ובאופן לא שיפוטי. במפגש, בחר למקד את תשומת הלב בתחושות הגוף, רגשות, מחשבות ובסביבה החיצונית. שיח פורה התעורר על היכולת להיות במודעות קשובה, בשקט וברוגע ולהביא יכולת זו לחיי היום יום – כך שנוכל לפגוש את החיים כפי שהם באופן בהיר ויציב.
המפגש הסתיים בשחרור בהשראת יוגה צחוק, אשר סחף את כל הנוכחים בחדר לצחוק גדול.
חוגים
יוגה: בשיעורי היוגה החודש נפתחת עונת האביב.
בהשראת הספר "איילת מטיילת" של רינת הופר, הכירו הילדים את החיפושית, הציפור, הכלבלב, החילזון, הצב והג'ירף. הם תרגלו בהתאמה עמידה זקופה כמו ג'ירף, התגלגלו כמו חיפושית, השתובבו כמו כלבים. כמו כן, יצרו פרחים ריחניים בכפות הידיים, ותרגלו נשימות.
ליווי התפתחותי: הפעילות החודש עסקה בהתמודדות עם מכשולים ומעברים. המדריכה הדס פיזרה בחדר צמיגים ומכשולים, אליהם נכנסו התינוקות באופן חופשי. התהליך דרש העברות משקל, טיפוס, חיזוק חגורת כתפיים ומציאת דרך ליציאה. המפגש הסתיים, בשיר "האוטו שלנו" ובזחילה דרך מנהרה של מספר צמיגים, המחזקים את תחושת המגע העמוק ויוצרים מודעות לאיברי הגוף של התינוק.
גינה חקלאית (רק לגנון): החודש הילדים בחנו את תרמילי עץ הצאלון. באמצעות משחקי דימיון ניחשו הילדים למי שייך התרמיל ? האם הוא שפם, חדק של פיל ואו אפילו זנב. הילדים גילו כי בתרמיל זרעים, מרשרשים כמו רעשן. בפעילות נוספת מצאו בגן תולעים אדומות, ולמדו כי קליפות של ירקות ופירות הן מזונן.
תיאטרון סיפור (אחת לשבועיים): במסגרת החוג הילדים צפו החודש בהצגה "שלושת הפרפרים", סיפורו הקלסי של לוין קיפניס. שלושה פרפרים יוצאים לעוף ונקלעים לסערה הרחק מביתם. ההצגה מלמדת על חברות אמת, על אחווה ועל נאמנות. בהצגה שולבו אלמנטים של מוסיקה, שירה ותנועה.
חיות והפתעות (אחת לשבועיים): למפגש החודש הביאה עמה המדריכה צב, אותו הילדים מיששו והאכילו. בעזרת המגע, והתחושה, למדו הילדים על אורח החיים של זוחלים, מזונותיהם, מקורותיהם בעולם, ולאיזו משפחה הוא שייך ועוד.
משולחנה של היועצת החינוכית
החודש, הסטודנטית לייעוץ חינוכי, רז קמיור, נרתמה לכתיבת הפינה, בנושא יכולת רגשית – חברתית.
"כל אחד יכול להתרגז ולכעוס. אבל – לכעוס על האדם הנכון, לבטא את הכעס בעוצמה הנכונה, ברגע הנכון, למען המטרה הנכונה, ובדרך הנכונה – זה לא קל" (אריסטו)
היכולת להבין רגשות והיכולת להבין מצבים חברתיים שזורות זו בזו. השילוב של שתיהן הוא בין המרכיבים החשובים של יכולת רגשית- חברתית, הכוללת בתוכה את יכולתו של הילד לבטא מגוון רחב של רגשות, להיות מודע לרגשותיו, לקרוא רגשות של אחרים ולהבין מה גורם להיווצרותו של רגש מסוים במצב מסוים, אצל עצמו ואצל אחרים. יכולת זו כוללת גם את יכולתו לווסת את חוויותיו הרגשיות ואת הבעתו הרגשית בהתאם למטרותיו, להקשר החברתי, ולרגשות שמביע הזולת. היא כוללת את היכולת ליזום מגעים עם ילדים אחרים ולהשתלב בהם בהצלחה, ואת היכולת להתאים בצורה טובה את התגובה הרגשית והחברתית להקשר הרגשי והחברתי.
רגש הוא תגובה סובייקטיבית לאירוע כלשהו, ותגובה זו מאופיינת בהיבטים חווייתיים, פיזיולוגיים והתנהגותיים. כאשר אנחנו מדברים על רגשותינו, אנחנו מתייחסים לחוויה שאנו חווים בתוכנו. החוויה הרגשית היא תגובה סובייקטיבית לאירוע בולט, ותלויה באופן שבו האדם מעריך את האירוע. למשל, אירוע הנתפס כמאיים פיזית – מעורר פחד. אך עוצמת הפחד תהיה תלויה במידת הביטחון שמספק לי ההקשר שבו אני נמצאת (על יד מישהו שיכול להגן עלי, או לבד בסמטה חשוכה).
כמו כן, הבעות פנים הן אחת מדרכי הביטוי הבולטות ביותר של רגשות. נלוות להן גם תנוחות ותנועות גוף (למשל, חיבוק או הרמת יד מאיימת) וגם השמעת קולות (למשל, בכי או צהלות שמחה). אחת ההבחנות בין חוויה רגשית להבעה רגשית מתמקדת בפונקציה התקשורתית- חברתית של ההבעה; בתנאים סביבתיים רגילים התינוק לומד מהר שלהבעה הרגשית שלו ישנה השפעה על אחרים בסביבתו. במשך הזמן ייתכן שהילד לא יביע את הרגש שהוא חווה, בעיקר כשאין איש בסביבה והוא מבין שהפונקציה התקשורתית של ההבעה הרגשית איננה יכולה להתמלא. כך למשל קורה אצל פעוט שנפל ואיננו בוכה למרות הכאב והתסכול שהוא חווה – עד לרגע שבו אמו מופיעה.
יתרה מכך, במהלך ההתפתחות הילדים משתכללים בזיהוי מצבים רגשיים פנימיים של עצמם ובהבנה וזיהוי הבעות רגשיות של אחרים ומשמעותן. כמו כן, התפתחות ההבנה הרגשית והחברתית, כמו כל הבנה אחרת, קשורה בהתפתחות הקוגניטיבית של הילד, וקשורה גם בהתפתחות יכולתו לווסת את רגשותיו – כאשר ילד "מוצף" ברגשות שאינו יכול לווסתם הוא אינו יכול להיות קשוב לרגשותיהם של אחרים או לנסות להבינם. התפתחות ההבנה הרגשית קשורה גם ביכולתו הלשונית המתפתחת – ככל שמתפתחת יכולת הדיבור הילד מצליח יותר לנסח במילים, את הסיבות לרגשות שלו ושל אחרים. ההבנה הזו, והיכולת לשוחח על הסיבות לרגשות, עוזרות לילדים להסביר לאחרים מה הם מרגישים ולמה, וגם להבין את הרגשות וההתנהגות של אחרים. מחקרים רבים מייחסים חשיבות רבה לשיח רגשי כמטפח את יכולת ההבנה הרגשית של הילדים ומאפשר להם לארגן ולווסת את התנהגותם החברתית.
קיימות 3 דרכים להגביר את היכולת הרגשית אצל ילדינו:
1. זכרו זאת
לא משנה מה מקפיץ אותך – אתה חייב להיות מודע לכך, ולהגיב בצורה מותאמת לילד ולגילו. למשל אם הבן מביא נעליים מלאות בוץ וזורק בסלון וזה מקפיץ אותך אתה יכול לשלוט על התגובות שלך. זכרו כי ילדיכם חשובים יותר מרצפה נוצצת. בכל פעם שאתה מתחיל לחרוק שיניים או לצעוק, אתה יכול להתחיל לספור לאחור או לנשום עמוק כדי להשהות את הדחף להגיב.
2. דברו זאת
אמרו לילד איך אתם מרגישים! מצאו מילים המסייעות לכם לעבד את הרגשות השליליים.
אמרו להם שאתם מרגישים נסערים. שאתם מצפים מהם לנקות אחרי עצמם, ולא להרגיש כעס כשאתם מנקים אחריהם. יש לכך חשיבות נוספת: ילד לומד שלפעולות שלו יש השלכות.
באופן דומה, אל תהססו לקרוא את רגשותיהם. אמרו להם שאתם יכולים לראות שהוא כועס / מתוסכל ותוכלו לעזור לו לזהות את הרגשות האלה ולשיים אותם. זוהי גם דוגמא אישית לילד, איך מתנהלים מול רגשות של אחרים. והדבר יעזור להם לבנות אוצר מילים רגשי.
3. הרפו
כמה פעמים אנחנו מביאים לשיחות הנוכחיות משקעים מסיטואציות אחרות?
מחשבות ורגשות שליליים נוטים להישאר אתנו הרבה אחרי שהוויכוח הסתיים וקשה להתקדם ועוד יותר קשה להימנע מלהישאר תקועים במערבולת הזו.
ברגעים כאלה יש לנסות לעבור בהדרגה לנורמליות. להקשיב למוסיקה או ללכת לחדר הכושר או כל דבר שמאפשר לקחת פסק זמן. הכוונה היא לא להסיח את הדעת באמצעות רדיו או טלוויזיה. כך אנו מאפשרים לילדינו לראות איך אנו מתמודדים כדוגמא אישית.
ועוד דרך פשוטה להגביר את היכולת הרגשית אצל ילדים – קריאת ספרים. ספרים הם חלון לאלף חיים ואלפי עולמות, והדרך הטובה ביותר לחשוף ילדים למגוון של רגשות. עבור ילדים צעירים יותר, ספרי תמונות הם מדיום מצוין להתחבר לדמויות ולבחון את הרגשות השונים באמצעות איורים ולאחר מכן לערוך שיחה עליהם. כמו כן, הם מציעים פלטפורמה חשובה לקשר בין הורים לילדים. אם תתרגלו מודלים של יכולת רגשית ותקראו ספרים טובים עם ילדיכם, תפתחו אצלם את החושים לרגשות שונים והדבר יאפשר להם להרגיש נוח איתם.
מקורות
רוזנטל, מ', גת, ל' וצור, ח' (2009). לא נולדים אלימים: עולמם הרגשי והחברתי של ילדים קטנים. הקיבוץ המאוחד.
בקר, ע' ודוידי, ל' (2019). כיצד לעודד אינטליגנציה רגשית אצל ילדים?. נדלה מתוך האתר "הגיל הרך":
http://www.gilrach.co.il/2019/01/כיצד-לעודד-אינטליגנציה-רגשית-אצל-ילדי/
כתבה: רז קמיור, סטודנטית לייעוץ חינוכי לגיל הרך, במעון אוניברסיטה
שעת סיפור - ספר מומלץ
לזכרו של הסופר והמאייר האהוב, אשר נהג לומר שעמוק בפנים הוא בעצם בן שלוש ולכן יודע ליצור ספרי פעוטות שהקוראים הצעירים באמת אוהבים.
אין אריות כאלה / אמי רובינגר
"אין אריות כאלה! וגם לא יכולים להיות! לא בג'ונגל ולא בגן..." בעמודי הספר 30 אריות שונים ומשונים, מעופפים, שרים, ומשתטים ובעיקר משעשעים. בעת קריאה, הילד מצטרף ומשלים את המשפט בכל עמוד, לפי חרוז, והופך להיות שותף פעיל בחוויית הקריאה.
המלצה לפעילויות
מעבר לחוויה קריאה משותפת ומהנה, הספר מפתח הומור בריא ועוסק בעקיפין גם בפחדים של ילדים בגיל הרך. בספר האיור והטקסט הקצר משתלבים זה בזה ומשלימים זה את זה. לאחר הקריאה המשותפת, תוכלו לדון עם ילדיכם בשאלות מה בעצם גורם לנו לצחוק, דברים מפתיעים? או אולי מצבים לא שגרתיים, השונים מהידיעה או הציפיות שלנו. אפשר לבקש מהילדים לספר על מצבים שמצחיקים אותם.
בעקבות הקריאה בספר, אפשר לבקר בספארי או לצפות בסרטונים על אריות בסביבתם הטבעית.
המחקר מראה כי היכולת לייצר ולהבין הומור היא כישרון מולד בדומה לכישרון מוסיקלי, אמנותי או מתמטי. להומור יש השפעה חיובית על למידה, על שיפור ההישגים ועל התקשורת עם האחר. ילדים בוחרים להשתמש בהומור למטרות רבות, כשאחת מהן היא לשם הגנה ממצבים מלחיצים בכך שהומור מאפשר להם לראות את המצב מנקודת מבט חלופית.
Rönkkö, M. L., & Aerila, J. A. (2018). Humour in a holistic learning process in a preschool setting: Unique soft toys and stories inspired and further developed by children's sense of humour. FORMakademisk, 11(2). DOI: https://doi.org/10.7577/formakademisk.1858
כתבה: גליה מעודד קראבאנוב, רכזת פעילות מעון אוניברסיטה
מאמר החודש
כמדי חודש, להלן תקציר של מאמר עדכני ורלוונטי, העוסק בעצמאות וצייתנות של ילדים, תוך ניסיון להדגים כיצד מיצב אישי וחברתי מעצב את מאפייני התרבות ומטרות אישיות של הפרט. למאמר המלא>
המחקר התבסס על נתונים של 227,431 הורים מ 90 מדינות בשנים 1981 – 2008. העצמאות נמצאה שכיחה יותר בקרב אוכלוסיות עשירות ומשכילות יותר, בעוד שצייתנות באוכלוסיות פחות עשירות, פחות משכילות ובאזורים שאינם עירוניים. המיצב הסוציו אקונומי מנבא את ההעדפות של ההורים לעצמאות וציות של ילדם, כך שמעמד חברתי גבוה מנבא תמיכה בעצמאות וחוסר תמיכה בציות בסבירות גבוהה יותר.
אינדיבידואליזם וקולקטיביזם הם ערכים המשמשים לתיאור הבדלים בין תרבותיים, בהקשרה של ההורות ותהליכי סוציאליזציה של ילדים. בחברות אינדיבידואליות היחיד נתפס כישות עצמאית וההורים מעניקים חשיבות לפיתוח העצמאות והאוטונומיה של הילד. עם זאת, בחברות קולקטיביות, הורים מדגישים את ההרמוניה הקבוצתית, הכוללת את תפיסת ה"עצמי" של הילד ביחס לחברה הסובבת אותו. ברמה החברתית, התנאים הסוציו אקונומיים מעצבים נורמות חברתיות בנוגע לתהליכי הסוציאליזציה של הילד.
Park, H., & Lau, A. S. (2016). Socioeconomic status and parenting priorities: Child independence and obedience around the world. Journal of Marriage and Family, 78(1), 43-59. DOI:10.1111/jomf.12247
המלצות ורעיונות לפעילויות העשרה
חוויה משפחתית – ביקור במוזיאון הילדים בחולון. מגוון רחב של פעילויות לילדים ולמבוגרים, במסלולים המותאמים לכל ילד מגיל שנתיים וחצי. לדוגמה, טיול עם הינשול (חצי ינשוף חצי חתול) אשר בקע מן הביצה ומחפש חברים חדשים ביער הקסום. לפרטים נוספים>
יצירה – אריה מנייר. אריה מנייר להמחזת הסיפור. פעילות יצירה עם חומרים פשוטים של בריסטול, דבק מקל של ארטיק, צבעים ועיניים זזות. בואו להכין אריה צבעוני על מקל של ארטיק. לפעילות>
מטיילים עם ילדים - מפליגים לפולג. טיול למשפחות עם קטנטנים בשמורת פולג שבין סלעי הכורכר שבנחל. במסגרתו נהנה משפע של פריחה אביבית, נלמד על משמעות השם של הנחל ובין מה למה הוא פילג. נחפש את פריחת אירוס הארגמן ונביט בנקודת המפגש של הנחל עם הים,