שישי בא-לגן: השיבה הביתה
דיאנה אידלמן, יועצת משפחתית וזוגית, ממיסדות "דיאדה", הרצתה בפני הורי המעון ואורחים נוספים אודות הורות וזוגיות אפקטיבית לאחר יום עבודה ארוך. המפגש התקיים ביום שישי בבוקר, 16.12.16.
הורים היום עובדים קשה מאוד, שעות ארוכות וימים רבים. בהרצאה דיאנה הסבירה להורים כיצד ניתן להגיע הביתה לאחר יום עבודה ארוך ולהיות הורים ובני זוג אפקטיביים, זאת למרות העומס מיום העבודה והחיים בבית.
האתגר המרכזי הוא להצליח לשמור על "הניצוץ בעיניים" ביחסים עם הילדים ובני הזוג.
פעם קצב החיים היה איטי יותר, לכן ניתן היה להתמקד בכל פעם בדבר אחד, במשימה אחת. אך כיום, קצב החיים מהיר בהרבה ולכן פעמים רבות אנו נאלצים לעשות דברים רבים בו זמנית. בתוך ההאצה הזו של החיים יש לפעמים הרגשה שהילדים והחיים בבית "נופלים עלינו".
אתגר נוסף הוא ליצור קשר בין מה שחשוב לי למי שחשוב לי. אך כיצד עושים זאת?
- הורים בעידן הדיגיטאלי עובדים הרבה מאוד שעות ורמת הלחץ עולה כל הזמן. הטכנולוגיה משנה את חיינו ברמה החושית- מציאות שיוצרת נתק בין אנשים ומונעת אינטראקציה ביניהם (להתעסק כל היום בטלפון במקום לשוחח עם אנשים). כדי להימנע מכך צריך "לנהל את המסכים" במקום שהם ינהלו אותנו, לדעת מתי להשתמש בהם ותי להניח אותם בצד (בבית למשל, כאשר אנחנו עם הילדים).
הבדלים בין בית לעבודה:
- זמן- בבית הזמן מאוד נזיל ולא מדויק, בעבודה הזמן מדויק ומדוד.
- בבית המשוב בעיקר שלילי ובעבודה משוב חיובי.
- בעבודה יש שכר וחופשות והבית זה כמו "עיר ללא הפסקה".
- בעבודה יש התחלה וסיום לפרויקטים ובבית זה פרויקט שלא נגמרר והוא מלא בהפרעות.
באופן כללי אנחנו מדברים על 4 רמות של מעורבות הורית: מסור, מחובר, "על אוטומט", לא מחובר. בבית אנחנו בדרך כלל על מצב "אוטומט" וזה משהוא שנרצה ללמוד להימנע ממנו, על מנת להיות רוהים ובני זוג אפקטיביים יותר.
פתרונות יישומיים- מה ניתן לעשות הלכה למעשה:
- התבוננות: לדעת לזהות מי אנחנו כאשר יש סיטואציות שונות בבית- מצבי כעס, לחץ, עצב, חירום ועוד. לדעת להסתכל על הרגעים הקשים ביום, לבגדיר אותם ולזהות ממה הם נובעים.
- להביא הביתה את החושים: לפני הכניסה הביתה- לשמוע מההתחלה ועד הסוף שיר שאוהבים (להיכנס רגועים הביתה, מייצר מעבר בין העבודה לבית), חיבוק של 20 שניות עם בן/בת הזוג- משחרר אוקסיטוצין במוח ומרגיע, להתבונן בעיניים- ליצור קשר עין עם הילדים ולהגיד להם דברים ברורים (להוסיף "אני מתכוון לזה").
- הכרה (משוב חיובי): לפזר מחמאות- להכיר במאמצים אחד של השני כבני זוג והורים. מיומנויות תקשורת- שיקוף מרפא את מי שמרגיש שקוף.
- לקחת אחריות על המשפחה: להתנהג כאילו המשפחה היא start-up- לקיים ישיבות צוות של כל המשפחה, בהן מדברים על דברים שהיו בבית ולמעשה לנהל את המשפחה. חשוב להדגיש שמדברים על בעיות בפתיחות ומנסים למצוא פתרונות גם בין ההורים וגם עם הילדים!
- יצירת גשר יציב וברור בין הבית לעבודה: זמן להתחבר ולהיפרד, זמן לשוחח בטלפון, זמן לתכנן את מסלול החיים, זמן להסתכל בעיניים.
- לעבוד בצוותת ולחגוג הישגים! גם הישגים קטנים והצלחות קטנות כמו יציאה בזמן מהבית, הפגנת שליטה עצמית (היום לא צעקתי).
- לחשוב win-win: בכל סיטואציה ניתן לרוויח.
"הכוח הגדול היותר שלנו נגד לחץ זו היכולת שלנו לבחור מחשבה אחת על פני השניה".
מוזמנים לצפות בהרצאה נוספת של דיאנה בקישור הבא >