שישי בא-לגן: בין הבמבה לגמבה

ד"ר גל דובנוב-רז, מנהל מרפאת ספורט, תזונה ואורח חיים בריא בבית החולים אדמונד ולילי ספרא (תל השומר) הרצה בפני ההורי המעון ואורחים נוספים על כלים להורים לשמירה על אורח חיים בריא ותזונה נבונה של ילדיהם. המפגש התקיים ביום שישי בבוקר, 3.2.17. 

נתונים ומושגים כלליים:

BMI= מדד מסת הגוף, מחושב ע"י משקל לחלק בגובה בריבוע (בודק את היחס בין המשקל לגובה). אם ה-BMI מעל 25 זה עודף משקל, אם מעל 30 זו השמנה קיצונית. כאשר מודדים BMI ישנה הפרדה בין בנים לבנות בגלל המאפיינים הייחודיים של כך מין. 

בישראל: 9-13% מילדי בית הספר סובלים מבעיית השמנה. כ-30% הם בעלי עודף משקל והשמנה (כמעט רבע!). נתון זה הוא גבוה ומדאיג ונשאלת השאלה איך ניתן לטפל בתופעה. חשוב לציין כי גם ערכי ה-BMI תקינים בגיל הילדות, קיים סיכון לפתח השמנה בגיל מבוגר יותר, כיוון שהסיכון להשמנה עולה עם הגיל. 

סיבוכי השמנת ילדים: תסמונות מטבוליות, טרשת עורקים, הפרעות נשימה, הפרעות בשינה, בעיות למידה, עצבנות, יתר לחץ תוך-גולגלתי, בעיות חברתיות, איכות חיים ירודה, הפרעות השמנה, התרדה מינית, חוסרים תזונתיים (בעיקר בוויטמינים), סיבוכים אורתופדיים ועוד. 

  • במחקר שנערך ב-1961 בארה"ב מצאו כי ילדים הכי פחות רוצים לשחק עם ילד בעל עודף משקל, אפילו על פני ילד נכה או בעל מום. כאשר חזרו על המחקר בשנת 2001 מצאו תוצאות זהות! מחקרים אלו מדגישים את הבעיות החברתיות שיכולות להיות לילדים בעלי עודף משקל. 

 

טיפול בהשמנה- שינוי מאזן האנרגיה בגוף:

הרעיון הוא לראות שהקלוריות שאנו מכניסים לגוף שוות לקלוריות שאנו מוציאים במהלך היום, מצב זה הוא מאוזן ולא עולים במשקל. על מנת להוריד במשקל כמות הקלוריות הנכנסות צריכות להיות קטנות מכמות הקלוריות היוצאות. חשוב לציין שיש גורמים רבים המשפיעים על כמות הקלוריות שאנו מכניסים או מוציאים וניתן לעשות בכך שינוי. זו לא עובדה מוגמרת!

 

ארגז הכלים- כלים פרקטיים לשמירה על משקל תקין ואורח חיים בריא:

  • הצמדות להמלצות הכלליות לאוכלוסיה בישראל לגבי פעילות גופנית ותזונה נכונה.
  • המלצות לתזונה: לפי פירמידת המזון, להרבות בשתיית מים ובאכילת פירות וירקות, הפחתה במזון מעובד וסוכרים פשוטים. על פי ההמלצה האמריקאית יש לחלק את הצלחת האוכל- שליש ירקות, שליש פחמימות (רצוי מורכבות) ושליש חלבונים. לגבי שתיה- רוב היום לשתות מים, מעט תה/קפה ללא סוכר, מעט חלב דל שומן ולהפחית ככל הניתן במשקאות ממותקים. בנוסף יש להקפיד על צריכה גדולה של סידן, לאכול ארוחת בוקר באוזנת מידי יום, להפחית באוכל מעובד, לצמצם ארוחות מחוץ לבית (בדגש על מזון מהיר) ולהוריד בצריכת המלח. 
  • הצבת גבולות לילדים לגבי מה שהם אוכלים- על ההורים להיות ברורים והחלטיים, להציב גבולות לילדים ולא להרשות לאכול כל דבר. יש להציע ולגוון באוכל הקיים בבית, בדגש עם אוכל בריא על פי ההמלצות. 
  • התאמת התפריט: יש לשים לב התפריט מותאם כל הזמן לילד ולשלב ההתפתחותי שלו. 
  • אכילת פחמימות: עדיף לאכול פחמימות מורכבות, מלאות, בעלות ערך גליקמי נמוך. 
  • להרבות בצריכת חלבון: על החלבון להיות כ-25% מהתזונה היומית. יכול להגיע ממוצרים מהחי או מהצומח. 
  • צמצום גירויים בבית: רצוי לא להחזיק בבית מזון מעובד או ממתקים, עד כמה שאפשר. בצורה זו הילד פחות רואה את המזון שאינו בריא ואז אוכל פחות ממנו. 
  • הקטנת המנות: רצוי לשים לב שילד אינו צריך כמות מזון כמו מבוגר, ניתן לשים לו פחות אוכל בצלחת וחשוב להקפיד על כך. על כמות האוכל בצלחת של ילד להיות מותאמת בכמות לילדים. 
  • מנה ראשונה: רצוי להגיש בתחילת הארוחה מנה ראשונה (סלט או מרק). אכילת מנה ראשונה בריאה מורידה את כמות האוכל שהילד יאכל לאחר מכן בשאר הארוחה. 
  • דוגמה אישית: על ההורים להוות דוגמה אישית לילדיהם ולאכול בריא  (רצוי כל הזמןמ ובעיקר מול הילדים) וכן לעסוק בפעילות גופנית. 
  • צמצום שעות צפייה בטלוויזיה: ההמלצה היא עד שעתיים ביום. 

 

פעילות גופנית:

ההמלצה לעסוק בפעילות גופנית כ-60 דקות כל יום, החל מגיל 6. במשך 3 פעמים בשבוע יש להוסיף פעילות מאומצת יותר (אימון אירובי או כוח). 

ייתרונות הפעילות הגופנית: הרכב גוף בריא (יותר שריר פחות שומן), מפחית סיכון למחלות לב וכלי דם, בונה עצם, כושר גופני טוב הוא מגן מספר אחת על הבריאות שלנו, מעלה מצב רוח, מוריד חרדה, שיפור בהישגים אקדמיים ותפקוד מוחי. 

 

הורות ותזונה:

יש הורות נכונה בהקשר של תזונה. הורות מהסוג הסמכותני היא הטובה ביותר- הורים אשר מציבים גבולות לילד, אך קשובים לרצונותיו ונותנים לו אפשרות בחירה בתוך הגבולות שקבעו ההורים. לדוגמה, הורים אומרים לילד שבארוחת ערב אוכלים ירקות, והילד יכול לבחור איזה ירק הוא אוהב ולאכול אותו.  סגנון הורות כזה ניתן ללמידה וחשוב לא רק בתחום התזונה ואורח החיים הבריא, אלא גם בחינוך של הילד בכלל. 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>